A termékenység, mint energia

A termékeny, alkotó energia megértése nagyon sokat segít a “próbálkozás” időszakában, ahol esetleg az orvosi állapotok, a hosszabb ideig tartó várakozás lelombozó lehet. Megismerni és megérteni a tested és az idegrendszered működését, és a fogamzáshoz megfelelően támogatni magad - az egyik legtöbb, amit tehetsz magatokért. Magyarázat arra is, hogy a “ne görcsölj rá” miért működik, és hogy hogyan is lehet ezt kivitelezni.

Tudnod kell, hogy a reproduktív szervrendszerünk működését (is) irányítja, befolyásolja az autonóm idegrendszeri állapotunk.

Nem szeretnék nagy és bonyolult anatómiai magyarázatokat leírni itt, (arra ott van az Újraalkotom Önmagam tanfolyam, sikíts, ha érdekel, valami hihetetlen az emberi test), de a lényeget, konyhanyelven, dióhéjban elmesélem, mert nekem nagyon sokat adott ahhoz, hogy hogyan tudom a saját személyre szabott rutinomat kialakítani, amivel a fogamzás esélyeit nagyban növelem.

Ahhoz, hogy a szervezeted a legoptimálisabban működjön, két idegrendszeri állapot járul hozzá. Az egyik a nyugi, jelenlét, pihenés, töltődés állapota. A másik az aktív cselekvésé, a proaktivitás, a kedv, az alkotás, a csinálás felett érzett öröm, a győztes visszacsatolás állapota.

E kettő helyett azonban sajnos a szokásos protokollok és a remek “csak engedd el és megtörténik” jótanácsok két teljesen másik állapotba sodornak minket.

Az egyik a folyamatos csinálás-csinálás-csinálás állapota, mindent is csinálni, soha le nem állni, majd ha xyz bekövetkezik, majd az elég lesz, majd az jó lesz, végtelen körforgás, sohavégetnemérős feszültség.

A másik a teljes passzív lefagyás, nihil állapota. Amikor se érzelmileg, se fizikailag nem vagy se aktív, de nem is töltődsz. A feladás, a befordulás, az élőhalottság, a kilátástalanság állapota.

Ezek nyilván nagyon egyszerű, konyhanyelvi, érzésekhez köthető magyarázatai bizonyos idegrendszeri állapotoknak. Azt kell viszont, hogy tudd, hogy a fenti kettőben áramlik a termékeny energia, van fiziológiailag és lelkileg is helye és tere az alkotásnak, létrehozásnak, megfoganásnak.

Míg a második kettő olyan állapotokat hoz létre a testedben, ahol az a túlélésért küzd - nem, nem nagy szavak - és teljesen logikusan ez nem támogatja egy új élet megfoganását.

A lényege ennek az egész okfejtésnek annyi, hogy a fizikai dolgokon túl (hormonegyensúly, táplálkozás, együttlétek időzítése stb.) ugyanilyen fontos az, hogy a hétköznapjaid örömben, harmóniában “jó idegrendszeri állapotban” teljenek.

Van a rengeteg pompás ne görcsölj rá, engedd el és megtörténik tanács, amitől én bevallom olyan szinten ideges lettem, hogy a jómodorom valahol az első levegővétel és a válaszadásom között fél úton elveszett.

Hogyan lehet valamit elengedni, ami az életem legnagyobb vágya?

A jóga segített egyébként ebben, és adott egy kis megértést. Az Aparigraha elve, vagyis a “nemragaszkodás”. Ami nem jelenti azt, hogy nem szeretném a végeredményt, csak valahogy nem kötöm az életet, a boldogságot egy darab általam elképzelhető végkimenetelhez. Valahogy megengedem az életnek, hogy történjen. És kordában tartom a csapongó, és folyton aggódó/negatívat vizualizáló elmémet. Elfogadom, amikor nehéz napom van, és lent vagyok a gödör alján. Viszont van eszközöm arra, hogy kijöjjek onnan. Nem kell semmit se elengedni. Nincs ítélkezés, hogy “biztos nem engedted el”.

Azok a technikák, amiket itt a blogon, a közösségi platformokon és a programokban megosztok mind mind abban segítenek, hogy hogy egyrészt ezt a fajta nyitottságot ki tudd alakítani magadban, és olyan dolgokat csinálj, amik abba az állapotba hoznak testileg és lelkileg, ahol a termékeny energia áramolhat.

Az a csalóka, hogy kívülről nem lehet ezt megmondani, hogy sikerült-e vagy sem. Mondok egy példát:

Jógázik valaki és meditál. Belülről eszi a fene, hogy na ma is elment jógázni, vajon ez már végre segít, mikor már, hogyan és különben is… Szóval a belső állapota egyáltalán nem a jelenlét és a kapcsolódás (idegrendszer lsd fent) hanem inkább egyfajta kötelezettség, menekülés, majd ha…

Ellenben, ha ő egy könyvben tudna elveszni, és megélni az itt és mostot és feltöltődni, akkor neki nem szabadna jógáznia.

Száz szónak is egy a vége, a saját rutin kialakítása nagyon fontos. Mert önmagadnak csak te tudod összerakni a csodás életmód kombinációt, amiben áramlik a termékeny energia.

A mi történetünket, és hogy hogyan alakítottam ki a rutinomat, itt olvashatod el, ha érdekel.

Örömmel segítelek ebben, és nagyon drukkolok neked, nektek! Panni

Previous
Previous

Petesejt minőség növelése

Next
Next

Kismama jóga kisokos