Miért vinyasa flow?

És miért ez az oktatóképzésem fő pillére?
Mert folyamatos változása és áramlása, a meg-megállások, a kihívásai és gyümölcsei tökéletesen modellezik az életünket testünket, lelkünket, elménket. Az élet áramlása, amit a matracon megélsz segít eljutni az igazi lényeg, a jóga célja felé.

A hatha jóga mai formában ismert ágai - bár sokan egész Patanjaliig vezetik vissza magukat, aki mondjuk nem írt le egy darab jógasort se, mindegy - a 19-20. század "találmányai". Sok jógastílus-alapító saját nevével fémjelzi a jógáját (Sivananda, Bikram, Iyengar...) a vinyasa flow ennél szerteágazóbb.

Hivatalos definíciója, sora és kötelezettségei nincsenek, általános megfogalmazása: "Minden órán különböző jógapózok során áramlik végig a gyakorló a légzése vezetésével, közben adott pózokat, adott céllal különböző hosszú ideig kitart, fenntartva a légzés természetes áramlását." 


Mivel nem egy kötött sorról, kötött rendszerről beszélünk, teret ad a kreativitásnak, a "varázslásnak". Pont ez a szabadság a negatívuma is, mivel ahhoz, hogy ezzel jól éljen az oktató, magasan képzettnek kell lennie, és nem csak az asana oktatás terén. Egy anatómiai és fiziológiai szempontból jól összerakott flow óra, alátámasztva filozófiával, fókuszálva a finom energiákra, idegrendszerre, pszichológiára tapasztalatom szerint a mai jógák közül a legjobb választás a modern ember számára mind fizikai mind lelki, mentális értelemben.

Többek között ezért ezt a stílust választottam saját utamnak, valamint az oktatóképzésen is ezt tanítom. Mert aki jól tud vinyasa flowt tanítani, birtokában van azon tudásnak, mellyel utána szinte bármely más jógastílus oktatását is könnyedén, szint magától elsajátíthatja.