Ezt csináld közvetlenül jógaoktatás előtt és után - jógaoktató, mint szociális szerep

A jógaoktatóság is egy szerep, nem a színház, hanem szociális értelemben. És míg a mentorprogramban és mindig amikor oktatókkal foglalkozom első helyen hangsúlyozom, hogy legyél természetes önmagad amikor oktatsz, ez nem mond ellent a fenti állításnak. És ha ez egy szociális szerep, akkor fel kell tudni venni, és le kell tudni tenni.

A folyamatoknak - és a szerepeknek is - az életünkben a keretek és a határok adnak tisztaságot és biztonságot. Ez a gyakorlóidnak és neked is elemi érdeked, főleg, ha hosszú távon szeretnél foglalkozni az oktatással.

Óra előtt, vagyis vedd fel a kabátot!

jógaoktató, jógaoktatóprogram, jógatanár, jógamala
 • Oktatóként az óra legalább 20-30 perccel előbb kezdődik, mint a gyakorlóknak, szánj időt a megérkezésre!
   
 • Zuhanyozz le, moss fogat, ha egész nap elfoglalt voltál, és du/este tanítasz. Bagatellnek tűnik, de tényleg tiszta lapot ad. Nekem a hideg zuhany kifejezetten segít a jelenlétben.
   
 • Öltözz át! Más legyen az oktatói ruhád, mint amiben gyakorolsz. Mint a katonáknak az egyenruha, az orvosoknak a köpeny. Segít beleállni a szerepbe, előhozza, megerősíti azokat a tulajdonságokat, amikre szükséged van az oktatáshoz, magabiztosságot ad.
   
 • Legyen egy rituáléd, amivel ráhangolódsz. Ez lehet jógagyakorlás, meditáció, mantrázás, vagy csak 3-4 tudatos mély hasi légzés.
   
 • Ha bizonytalan vagy, tudatosítsd magadban, miért tanítasz. Mantrázd néhányszor magadban példuál: "szeretetből tanítok". 
   
 • Ha szükséged van plusz magabiztosságra, készíts/vegyél magadnak ezt megerősítő malát, elég csak rápillantanod, máris segít. (Én is szoktam malákat készíteni, ha szeretnéd, szívesen segítek benne.)
   
 • Legyen kész az órád, legyen nálad az óravázlat
   
 • Rendezd be a teret a gyakorlóknak. Jógaoktatóként az a feladatunk, hogy helyet, teret csináljunk a fejlődéshez, a belső utazáshoz. Ehhez elengedhetetlen a biztonságos környezet megteremtése. Tedd ki a matracokat és a kiegészítőket szépen elrendezve, gyújts mécsest, tegyél be zenét, alakítsd ki a teret.
   
 • Várd a gyakorlókat, és kapcsolódj velük az óra előtt, így tudod majd kiket és milyen állapotban fogsz kísérni az órán.

Óra után, vedd le a kabátot!

jógaoktató, jógaoktatóképzés, jógaoktató mentor, mentorprogram
 • A jógaóra nem a namastével ér véget. Óra után te hagyd el lehetőség szerint utoljára a termet, kint beszélgess, kapcsolódj a gyakorlóiddal. 

 • Pakold el a használt eszközöket, ezzel egyrészt az utánad következő munkáját segíted, másrészt magadat, a lezárásban.
   
 • Adj hálát. Ülj le egy kis időre, ha jól esne mozogj előtte, és értékeld röviden magadban a történteket. Reflektálj a saját megéléseidre, a saját jelenlétedre. Ha fejlesztendő területet fedeztél fel, jegyezd fel, és foglalkozz vele később. Egy kis ideig maradj csöndben, lélegezz, vagy meditálj.
 • Zuhanyozz le, öltözz át utcai ruhába.

Ha a fentiek alapján kialakítod a saját kezdő és záró rutinodat magad számára is kerekebb, élvezetesebb és fenntarthatóbb lesz a jógaoktatói szerep, hosszú távon élvezettel tudsz majd benne lenni, óvod magad a kiégéstől és a belefásulástól is. Ha van saját tipped, trükköd, amit megosztanál, nagyon szívesen veszem, illetve kérdezz bátran, ha érdekel valami a panni@njoylife.hu címen.