Hogyan taníts nyáron, 40 fokban?

Télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van, soha nincs jó idö, mindig esik az esö.
— népdal

Eredetileg nálunk, Magyarországon kontinentális éghajlaton négy évszakkal számolhat az ember, az évszázadok során ezekhez tanultunk meg alkalmazkodni. Mára viszont... nem tisztem megítélni az okokat, de a követkeményeket látom, őrült meleg nyarak és jéghideg telek, sok a csapadék idén.

Összességében azt gondolom, hogy a testedet és az idegrendszeredet fel kell készítened az időjárás változásaira, hogy ne készülj ki. Erre szerintem leginkább a hidegzuhany, jegesfürdő, szauna kombináció a legjobb, és ez nem évszak függő. Ajánlom Wim Hof munkásságát ;)

Jógaoktatóként figyelembe kell venned a csoportod adottságait, energiaszintjét, idegrendszeri állapotát és a körülményeket is. Úgy gondolom, hogy ez a meleg és pára elég nagy megterhelés a szervezetnek, én ilyenkor a dinamikus óráimat sem dinamikusan tartom. Viszont nagyon jó lehetőség ez az augusztusi néhány hét a következőkre:

  • Taníts légzőgyakorlatokat!

  • Relaxáció!

  • Aktív flexibilitás elméletének és gyakorlatának a megtanítása!

  • A pózokat bontsd le izomaktivitásra, és tanítsd meg. Ne csak azt, hogy a.) pózban ezt meg azt feszítsd. Ne halat adj neki, hanem tanítsd meg halászni! Értse meg mit miért, és tudja alkalmazni a többi pózban, mozdulatban, ne csak a matracon, hanem a mindennapi életben is.

Mondok példát a szerdai órákon amit tanítottam:

  • Hogyan stabilizálják törzset az alhas és a külső ferde hasizmok megfeszítésével. Ezeket kigyakoroltuk sok féle asanaban és mozdulatban, valamint megtanítottam a gyakorlókat belélegezni ez alá a törzsizom fűző alá, növelve a stabilitást és a feszítettséget.

  • A vállstabilitás kialakításához a mellizom és a nagygörgeteg izom bekapcsolását tanultuk, megnéztük kinek mekkora az izommobilitása, és megtanítottam hogyan tudják együtt láncban használni az alhassal és a külső ferde hasizmokkal (így szinte tényleg mindenki stabilan tud csaturangázni, és akár a földről felnyomni magát plankbe).

  • Foglalkoztunk a nagy és a középső farizom különbségeivel és szerepével.

Végül a fentieket egy tényleg lassú, koncentrálós flow-ba építettem bele. Nagyon alap pózokkal dolgoztam, direkt lágy zenére, félhomályban, a koncentrációt elősegítendő. Az egész óra az aktív-passzív ellentétpárra épült, egy koncentrált szakasz után jött egy teljesen passzív rész, így az idegrendszerük és az izmaik is frissen tudtak maradni az óra legvégéig.

A fentiek csak ötlet, a lényeg, a tapasztalatom szerint nem ilyenkor esik a legjobban a dinamikus gyakorlás, viszont ez hasznos időszak a fentiekhez hasonló workshop szerű órákhoz, a gyakorlók pedig nagyon hálásak az új tudásért.

Ha van még szakmai téma, ami érdekelne, írj a panni@njoylife.hu-ra, ha pedig tanulnál velem, tőlem, gyere a mentorprogramra vagy kérj időpontot egyéni szupervízióra, coachingra. Az oktatásmódszertan menü alatt több módszertani podcastet, írást és videót találsz még. Jó gyakorlást, és nagyon jó óratartást kívánok! Namaste.